منوی دسته بندی

خودکشی و تکنیک های اورژانسی و سریع برای جلوگیری از آن

خودکشی

در این مطلب ابتدا تکنیک های اورژانسی را در همین ابتدا برایتان آورده ایم، سپس در مورد اینکه خودکشی چیست و از کجا می آید و چه باید کرد صحبت خواهیم کرد. چون ممکن است جانی در خطر باشد و نیاز به کمک فوری ما داشته باشد.

بعد از گذراندن افکار خودکشی:

پس از مدیریت افکار خودکشی چکار کنم؟

  • احساس خود را بنویسید: گاهی اوقات نوشتن یک دلنوشته، داستان، متن آهنگ یا شعر می تواند به شما کمک کند تا خودتان را بهتر درک کنید و راه حل های جایگزین پیدا کنید.
  • افکار خود را به چالش بکشید. به خود یادآوری کنید که این افکار مانند سایر افکار، می آیند و می روند و فکر کردن به چیزی به این معنی نیست که باید همانطور عمل کنید یا واقعاً آن چیز باید اتفاق بیفتد.
  • وقتی کسی افکار مربوط به کشتن خود را تجربه می کند، ممکن است واقعاً احساس کند که هیچ کس اهمیتی نمی دهد، یا اینکه دیگران بدون او وضعیت بهتری خواهند داشت. این اصلاً درست نیست – اگر دوستی به شما بگوید که می خواهد خودش را بکشد به او چه می‌گویید؟ 
  • دلایل زندگی را به خود یادآوری کنید. آنچه شما را از انجام افکار خودکشی باز می دارد بنویسید. به خود یادآوری کنید که اگرچه ممکن است همه چیز ناامیدکننده به نظر برسد، اما چیزهایی وجود دارند که برای شما مهم هستند و هنوز هم می خواهید انجام دهید.
  • برای خود اهداف کوچک تعیین کنید. سعی کنید اهدافی را تعیین کنید که به شما کمک می کند احساس کنترل داشتن بر اوضاع را بکنید و به شما کمک کند تا به جلو بروید. آنها را یادداشت کنید و هربار پس از انجام دادن تیک بزنید.

خودم نه، ولی یکی از اطرافیانم می خواهد خودش را بکشد:

به عنوان یک عضو خانواده یا دوست صمیمی، شما احتمالاً می توانید تشخیص دهید که کسی که دوستش دارید، در حال اقدام به کشتن خود است و یا برنامه‌ای برای انجام آن دارد. بی تفاوت نباشید. اقدام سریع و موثر با مشاهده علائم هشدار دهنده یک وضعیت اضطراری می تواند یک زندگی را نجات دهد.

اگر احتمال کشتن خود وجود دارد آن را جدی بگیرید: یادتان باشد که این یک حرف چرت است که افرادی که تهدید به خودکشی می کنند این کار را انجام نمی دهند.خیر! خطر انجامش بالاست.

موارد زیر را برای کسی است که شاهد تمایل فرد به از بین بردن خود و یا برنامه ریزی برای آن است:

  • هر گونه تهدید به انجام این عمل جدی است و آن را به عنوان خطری برای زندگی فرد در نظر بگیرید. اقدام قبلی به خودکشی احتمال اینکه فرد این بار به تهدیدش عمل کند را افزایش می دهد.
  • اگر به یک فرد شک کرده اید که افکار کشتن خود را دارد یا نه، در یک محیط آرام و ساکت از او بپرسید که آیا به آن فکر می کند یا خیر. سؤالات شما می تواند غیرمستقیم باشد «آیا فکر می کنی که نباید اصلاً به دنیا میومدی؟») یا مستقیم («آیا تمایل داری که نباشی دیگه و یا تا حالا به کشتن خودت فک کردی؟». نگران نباشید! پرسیدن سوال در مورد خودکشی و کشتن خود و… اتفاقاً خوب است. این ترس و نگرانی را کنار بگذارید و فقط بپرسید.
  • اگر پاسخ سوالات کلی بالا “بله” است، پرسیدن را ادامه دهید و در مورد برنامه های خاص او در مورد کشتن خود را بپرسید. چه زمانی فرد قصد انجامش را دارد؟ چگونه؟ آیا فرد قبلاً وسایلی مانند قرص، اسلحه و غیره را به دست آورده است یا خیر؟ (چطور میخوای خودتو بکشی؟ براش برنامه هم داری؟ حالا کی میخوای انجامش بدی؟)
  • بر اساس پاسخ او به این سوالات، قریب الوقوع بودن خطر را پیش بینی کنید. دانشجوی سال اولی که برنامه ای برای آسیب زدن به خود را برای روز فارغ التحصیلی در چهار سال آینده شرح می دهد، احتمالاً در خطر نیست. ولی دانشجویی که می گوید همین روزها یجایی تمومش می کنم… این یک زنگ خطر است. بر اساس پاسخ او رفتار کنید؛ نه اینکه به هر فکر آسیب زدنی، از خود بی خود شوید و خود و او را نگران کنید! با اینکار او را بیشتر ترغیب می کنید، چون به او توجه کرده اید.
  • با اورژانس اجتماعی (۱۲۳) یا شماره های رایگان مشاوره تلفنی در ایران تماس بگیرید و دقیقاً آنچه را که شخص به شما گفته است تکرار کنید و از آنها بخواهید تا به شما بگویند که چکار باید بکنید.
  • تمام کلیدهای وسیله نقلیه و هر وسیله ای را که می تواند برای آسیب رساندن به خود استفاده شود، مخفی کنید، مانند داروها (از جمله داروهای بدون نسخه)، چاقوها از جمله چاقوی آشپزخانه، تفنگ، طناب، مواد مخدر و الکل، تیغ و… . حتما فرد را هشیار نگه دارید و به جای مصرف الکل و مواد مخدر، او را به انجام فعالیت های سالم تر مشترک دعوت کنید. فعالیت هایی که کوچک باشند. نه اینکه مثلا از او بخواهید برویم ۱ ساعت پیاده روی کنیم! نه، کوچک و قابل انجام.
  • تمام تلاش خود را بکنید تا فرد را متقاعد کنید که خودش داوطلبانه کمک بگیرد. به او یادآوری کنید که در شرایط خوبی نیست و به کمک یک متخصص نیاز دارد. شماره اورژانس اجتماعی را بگیرید، به سمت درمانگاه رانندگی کنید، با تاکسی به اورژانس بروید و… . هر کاری که لازم است انجام دهید تا کمک گرفتن برای او آسان شود.
اطالعاتی در مورد خودکشی

اطلاعاتی در مورد خودکشی

خودکشی مرگی است که در اثر صدمه زدن به خود به قصد کشتن خود ایجاد می شود. اقدام به خودکشی زمانی است که شخصی به قصد پایان دادن به زندگی خود به خود آسیب می رساند، اما در نتیجه اعمال خود نمی میرد.

  • سالانه بیش از ۷۰۰.۰۰۰ نفر بر اثر این عمل جان خود را از دست می دهند.
  • به ازای هر خودکشی افراد بسیار بیشتری اقدام بدان می کنند. این امر مصری و همه گیر است و عادی سازی اش بسیار خطرناک.
  • این عمل چهارمین عامل مرگ و میر در بین ۱۵ تا ۲۹ سال است.
  • ۷۷ درصد از خودکشی جهانی در کشورهای با درآمد کم و متوسط رخ می دهد.
  • خوردن آفت کش ها، حلق آویز کردن و اسلحه گرم از رایج ترین روش های آن در سطح جهان است.

هر ۱۰ دقیقه ۱ نفر در اثر خودکشی می میرد. آمارها بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۱ تقریباً ۳۶ درصد افزایش یافته است.

در سال ۲۰۲۱، حدود ۱۲.۳ میلیون بزرگسال آمریکایی به طور جدی به خودکشی فکر کردند، ۳.۵ میلیون برای اقدام به آن برنامه ریزی کردند و ۱.۷ میلیون نفر اقدام بدان کردند.

احتمال خودکشی به خود در چه افرادی بالاست؟

احتمال خودکشی در افراد دارای اختلالات روانی (به ویژه افسردگی و اختلالات مصرف الکل)و سابقه اقدام به آن قبلی بالاست.

همچنین بسیاری از این موارد به صورت تکانشی در لحظات بحرانی و با شکست در مقابله با چالش های زندگی اتفاق می‌افتند. استرس‌هایی مانند مشکلات مالی، کات کردن و یا قطع رابطه و درد و بیماری مزمن.

علاوه بر این، تجربه درگیری، تجاوز، خشونت، سوء استفاده یا از دست دادن و احساس انزوا به شدت با آن مرتبط است. نرخ کشتن خود نیز در میان گروه‌های آسیب‌پذیری که تبعیض را تجربه می‌کنند، مانند پناهندگان و مهاجران بالاست. مردم بومی، و روستایی؛ افراد با گرایش های جنسیتی متفاوت و زندانیان.

همچنین شما می‌توانید از نرم‌افزار پیشگیری از خودکشی دانشگاه علوم پزشکی ایران استفاده کنید. برای دانلود آن از بازار کلیک کنید.

ویدئوهای آموزش مداخله در خودکشی برای روان‌شناسان

در ادامه لینک ویدئوهای آموزشی رایگان مداخله در بحران خودکشی که توسط مرکز مشاوره دانشگاه علوم پزشکی ایران منتشر شده‌اند را در اختیار شما همکاران عزیز قرار می‌دهیم:

🎬فیلم وبینار نگاهی به خودکشی با رویکرد داینامیک دکتر شبنم نوحه سرا:

https://www.aparat.com/v/TlzSU

🎬فیلم وبینار سخن گفتن درباره خودکشی، باید ها و نبایدها دکتر مهرنوش صفوی فر:

https://www.aparat.com/v/9JqkH

🎬فیلم وبینار اپیدمیولوژی خودکشی،مروری بر برنامه های پیشگیری از خودکشی دکتر محسن رضائیان:
https://aparat.com/v/vj2wa

🎬فیلم وبینار ارزیابی خطر خودکشی و اجرای برنامه مراقبت از خود دکتر احمد حاجبی:
https://aparat.com/v/6hcyv

🎬فیلم وبینار پیگیری مراقبتی تلفنی دکتر کاظم ملکوتی:
https://www.aparat.com/v/iVxFT

🎬فیلم وبینار مداخلات در بازماندگان خودکشی، دکتر امیرحسین جلالی ندوشن:
https://www.aparat.com/v/RbMeD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *